Stephen R. Covey – 7 szokás

A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

 

 

A közelmúltban részt vettem egy előadáson, melyet a FranklinCovey egyik munkatársa tartott egy hétvégi szeminárium keretében. A FranklinCovey globális szervezet, melynek szakterülete a teljesítmény javítása.

Nagyon hasznos és élvezetes előadás volt. Ez alapján készült el mai bejegyzésem a jegyzeteim felhasználásával.

 

A sikeres emberek 7 szokása:

 

1. Légy proaktív!

A proaktív emberek nem panaszkodnak. Felelősséget vállalnak önmagukért és a tetteikért. Döntéseket hoznak. Megbízhatóak. Átalakító személyek. Tudnak bocsánatot kérni, ha kell. Megoldásokat keresnek és nem kifogásokat.

 

2. Legyen jövőképed!

Tudd előre hová akarsz jutni. Fontos a jövőkép alkotás. Cselekvés előtt meg kell határozni a célt. Készíts személyes küldetési nyilatkozatot. Nevezd meg a szerepeidet – férj, feleség, anya, apa, főnök, munkatárs, barát, barátnő stb… maximum 7 legyen. És mindegyik szerepben tudd hogyan kell viselkedni, másokhoz viszonyulni.

 

3. Először a fontosat!

Fókusz, önfegyelem. Idődet a legfontosabb dolgokank szenteld. Ki kell iktatni ami nem fontos. A sürgősekre kell fókuszálni.

 

4. Gondolkodj nyer-nyer helyzetekben!

Fő a kölcsönös nyereség. Igazságosság, bőség. Ne akard a saját célodat ráerőltetni másokra. Törekedj arra, hogy a másik félnek is jó legyen az egyezség, ne csak neked, mert hosszútávon a nyer-nyer szituációkból jössz ki jól.

 

5. Először érts, aztán értesd meg magad!

Empatikus kommunikáció. Tisztelet. Kölcsönös megértés. Empátia, bátorság. A másik felet tiszteletben tartani.

 

6. Teremts szinergiát!

Kreativitás, együttműködés. A különbségeket értéknek tekinteni.

 

7. Élezd meg a fűrészt!

Napi megújulás. Fejlődés, egyensúly. Töltsd fel a saját tankodat, hogy meg tudd csinálni a feladataidat. Ez azért kell, hogy a másik 6 szokást be tudd tartani.

 

Remélem hasznos volt a fenti rövid összefoglaló. Természetesen nem helyettesíti a könyvet, de egy kis betekintést nyújt abba, hogy milyen irányba is érdemes fejleszteni önmagadat.

Ha még többet szeretnél tudni a sikeres emberek 7 szokásáról, akkor ajánlom, hogy olvasd el a könyvet.

 

Szép napot!

 

Üdv:

Dósa Nikoletta

Az Online hálózatépítő

Dósa Nikoletta

 

 

 

Comments are closed.